donderdag 23 december 2010

December blz 26 Tulband

 
Het recept voor de tulband heb ik aangepast. Want ik wilde persé iets bakken, maar ik wilde er niet speciaal nog voor naar de winkel hoeven. En omdat ex-collega F. mij via de mail informeerde hoe het nou met mijn blog ging moest het ook nog eens een recept zijn uit de de TIP. Een tulband dus. Maar dan zonder de bigarreaus, rum, rozijnen en sucade. Maar met 100g geconfijte sinaasappelschil en 1 dl sinaasappellikeur. (Ik heb helaas de grootste hoeveelheid van de likeur weer weggegooid, want de sinaasappelschil hoefde er alleen maar in te wellen. En om nou om 11 uur al een glas likeur achterover te slaan, ging me iets te ver. Zelfs in mijn kerstvakantie...). Maar goed ... de tulband. Oven voorverwarmen op 200 graden C. 75 Gram koude boter met 150 gram zelfrijzend bakmeel met een vork prakken. Niet te lang zodat het gaat kleven, maar je moet proberen er een soort broodkruim van te maken. Dan 6 eieren splitsen. Uitdaging is om de slechts twee kommen te gebruiken en het ei ook breken boven de eiwitten. Want het is natuurlijk niet de bedoeling om eigeel bij de nog stijf te slaan eiwitten te krijgen. Ook de kom waar de eiwitten in komen, moet vetvrij zijn. De eiwitten willen dan het beste stijfgeslagen worden. Dat lukte goed. Ik heb zelfs de kom nog ondersteboven gehad. Het eigeel schuimig roeren met 125 gram witte basterdsuiker. Lekker lang mixen, zodat de suiker niet meer knarst en de geklopte massa als een dik lint van de gardes loopt. Nu komt het. Spatel het het meel mengsel en de stijfgeslagen eiwitten in 4 a 5 keer door het eigeelmengsel. "Spatel zo kort mogelijk, om alles zo luchtig mogelijk te houden. Als er nog kleine vlokjes eiwit in zitten, is dat een goed teken". dan de sinaasappelstukjes laten uitlekken en met 1 el bloem vermengen en heel snel en luchtig door het beslag spatelen. Dan het beslag in een ingevette met poedersuiker bestoven tulbandvorm gieten. Net 1 richel onder het midden van de oven plaatsen. En dan dik half uurtje bakken. Gaarte checken door te kijken of de metalen pen er schoon uitkomt. Vijf minuten in de uitgeschakelde geopende oven laten staan. En dan storten op een rooster. Ik moet nog proeven. Maar ik bedenk me nu dat ik er ook nog walnoten in had kunnen doen.
Posted by Picasa

Geen opmerkingen:

Een reactie posten