woensdag 8 december 2010

Maart blz 71 Chocolade-koffiesoufflé

 

Zo en nu wordt het tijd voor wat serieus werk. Een soufflé. Kan altijd heel goed mislukken. Volgens het boekje Receptenleer van Heidenreich, Henderson, Bossinade en Toors is souffleren het rijzen van een gerecht waarin veel stijfgeklopt eiwit verwerkt is, in een hete oven (ongeveer 200 graden Celsius).Dordat de lucht in het eiwit uitzet zal het gerecht sterk rijzen. Deze soufflé is een heerlijk nagerecht met chocolade en koffiesmaak. Mjammie. Met een bolletje ijs een supertoetje.
Oven voorverwaren op 175 graden Celsius. 100 g bittere chocolade (70% vaste cacaobestanddelen)in stukjes samen met 100 gram boter, 100 gram poedersuiker en 2 el oploskoffie au bain marie verwarmen. Al roerend laten smelten. Laat het mengsel iets afkoelen. Splits drie eieren. Klop de eierdooiers en 3 el koffielikeur door de chocolade. Klop de eiwitten zeer goed stijf kloppen, klop hier op het laatst nog 25 gram poedersuiker en 1 el maizena door. Spatel het chocolademengsel door de eiwiten. En schep het luchtige mengsel in 4 ingevette ovenbestendige soufflé vormpjes (met inhoud van 200 ml). Bak in het midden van de oven in 20 gram gaar.
Posted by Picasa

1 opmerking: