donderdag 12 augustus 2010

November special blz 47 Bosbessenkwarktaart


Bosbessenkwarttaart... dat klinkt heerlijk. Bosbessen zijn mijn favoriete vruchtjes. Ik heb altijd mooite om nee te zeggen tegen iets waar maar bosbessen inzitten. In de special "Koken voor vrienden" staat dit recept. Maar in de ingrediëntenlijst zijn de bosbessen vervangen door blauwe bessen. En dat zijn de grotere waterige bessen. Die wel op bosbessen lijken, maar wel heel andere bessen zijn. De naam moet dus eigenlijk zijn Blauwe bessenkwarktaart. Tot nu toe ben ik altijd redelijk euforisch geweest over de TIP, maar ik merk dat er krakelee in komt. Zoals dit recept noemen naar bessen die er niet inzitten. Maar ik had een doosje blauwe bessen. Het recept is eenvoudig te maken:

Alle bastognekoeken uit een pak van 260 gram tot fijn gruis malen (met de staafmixer is dit goed te doen, behalve dat je je hand moet gebruiken om de bovenkant van de kom dicht te houden, omdat anders de hele keuken onder het koekgruis komt te zitten). Meng het koekgruis met 1 el gemberpoeder en 95 g gesmolten boter. De onderkant van de springvorm (doornede 24 cm) bekleden met bakpapier. Daarna de onderkant vastzetten in de vorm en de rest van de vorm aan de binnenkant (!) invetten. Het homogene koekmengsel over de bodem van de springvorm uitstrijken en bij de randen omhoogduwen, zodat een wandje ontstaat van ongeveer 3 cm. Laten opstijven in de koelkast.


4 Eieren loskloppen tot een gladmengsel met 125 ml zure room, 85 g fijne tafelsuiker, 1 zakje vanillesuiker en 500 gram volle kwark. Hier voorzichtig de 250 gr blauwe bessen doorspatelen.

Het kwarkbessenmengsel in de vorm gieten.


Vorm in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden celcius) plaatsen. Let op er loopt tijdens het bakken boter uit de vorm, dus zorg dat er iets onder zit wat dit opvangt. Na 10 minuten de oven naar 175 graden zetten. Bij mij kon dat wel iets eerder. Want uiteindelijk was de korst iets te donker op sommige plekken. Na 35 tot 40 minuten baktijd de bovenkant van de taart afdekken met een stuk aluminiumfolie, om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. Na een totale baktijd van ongeveer 1 uur en 15 minuten is de taart klaar. Laat hem goed afkoelen (minstens 3 uur).


Na afkoeling zakt de taart nog iets in. Taart zag er heel mooi uit. Smaak was laf. De blauwe bessen gaven te weinig smaak. De bodem bleef vrij zacht, omdat er toch nog redelijk wat vocht uit lekte. Bosbessen waren lekkerder geweest en ook een ander deegje denk ik. Een koekje wat al af is moet je eigenlijk niet weer opnieuw bakken.

Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Ha, je bent back to bizniz!
    Trouwens errug benieuwd wat je allemaal uit de hypermarché in je kofferbak hebt gegooid :-)

    BeantwoordenVerwijderen